Стажування студентів хімічного факультету в Вищій технічній школі Цюриха

04.11.2020 | 10:49

Цієї осені троє студентів хімічного факультету – Марія Свириденко, Андрусів Гордій та Анатолій Кузнєцов – поїхали на наукове стажування до ETH Zurich (Вищої технічної школи Цюриха), одного з найкращих навчальних закладів світу у галузі природничих та технічних наук. В пості вони поділились враженнями від цього досвіду.

 

ГОРДІЙ

По приїзду сюди, чесно кажучи, не мав культурного шоку – мабуть, тому що очікував, що все буде на найвищому рівні як в лабораторіях, так і в побуті. Так воно і виявилось – робочий простір обладнаний прекрасно, жити в Швейцарії дуже комфортно і приємно.

 

Наукова група, в яку я потрапив, є величезною (людей 30, не менше), дослідження покривають доволі широкий спектр топіків та напрямків. Вражає, як професор встигає ВСІМ членам групи приділити час на обговорення їхніх напрацювань та прогресу, причому не просто послухати і покивати головою, але й порадити, що варто ще спробувати, в якому напрямку копати глибше, на що звернути увагу чи навпаки забити.

 

Дуже сподобалось відчуття командної роботи в групі. Попросити людину, яка краще за тебе розбирається в тих чи інших темах приділити тобі час і висловити думку щодо твоєї ідеї – звична річ тут. Різні члени групи працюють над різними проектами, а отже, мають відмінні багажі знань та досвіду, якими вони не проти поділитись з колегами – практично будь-який проект обговорюється не лише з керівником наукової групи, а й з найбільш компетентними в тих чи інших питаннях співробітниками.

І найголовніше… Щодня приходити в лабораторію і своїми руками робити речі, які ще ніхто і ніколи не робив, сунути межі науки кудись туди, в сторону невідомого – це неймовірний досвід та офігезні відчуття!

 

МАРІЯ

Цього стажування я чекала найбільше серед всіх за майже три роки навчання на хімічному факультеті. Підготовка документів для поїздки, перенесення візиту  через пандемію, узгодження нових документів – і от я в одному з найкращих університетів світу.

Перші дні пролітають на одному захопленому подиху: обговорення проекту з професором та науковим керівником, знайомство з новими колегами, надсучасні лабораторії та обладнання, і усвідомлення того, що будівля в якій тобі працювати щодня, донедавна була найдорожчою в Європі! Та вже через тиждень-другий повністю втягуєшся в робочий процес і приймаєш цю реальність.

Серед робочих моментів найприємніше вразило, що навіть якщо ти студент, який приїхав лише на кілька місяців, тебе приймають як повноцінного учасника наукової групи. У тебе є доступ, до всіх даних та сервісів, якими користуються члени групи, можна дізнатися якими проектами займаються інші, та з якими труднощами вони стикаються.

Крім того, ми приїхали якраз незадовго до регулярної групової вилазки в мальовничі Альпи (10/10), яка є чудовою нагодою познайомитись, зблизитись та просто потусити з колегами у неробочій обстановці.

 

АНАТОЛІЙ

Однією з найбільших переваг цього стажування є універсальність в контексті подальшого працевлаштування та персонального розвитку як спеціаліста. Діяльність нашої групи складно охарактеризувати якоюсь конкретною темою, адже напрямків дослідження немало, і вони лежать на перетині кількох дисциплін: в групі разом  працюють і хіміки, і фізики. Спектроскопія, кристалічна інженерія, X-Ray детектування, квантові точки – це далеко не повний перелік тем, які досліджують в групі.

Моя робота в основному стосується органічного синтезу та супрамолекулярної хімії, але хімічну частину гармонійно доповнює прикладна фізика: визначення кристалічних структур за даними дифракції та дослідження фотолюмінісценції отриманих сполук. Головна мета нашої групи – поєднання фундаментальних наукових досліджень та застосування отриманих знань в промисловості (LED, квантові точки, батарейки). Таким чином після роботи перед стажером відкриті двері як в промислову, так і в академічну галузі.

І, звісно ж, не можна не сказати кілька слів про Цюрих. Це місто з чи не найвищою якістю життя в світі. Цюриське озеро, гора Утліберг, Швейцарські Альпи – мальовничі місця для відпочинку на природі, а численні музеї, серед яких немаловідомий Кунстгаус, – чудові можливості для культурного розвитку.

Попередній перегляд зображення