Миськів Маркіян Григорович, некролог

13.10.2022 | 13:32

7 жовтня 2022 року на 76-му році життя відійшов у вічність професор кафедри неорганічної хімії, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, член Комітету кристалографів України та Міжнародної спілки кристалографів, професор Миськів Маркіян (Мар’ян) Григорович.

Мар’ян Миськів народився 2 серпня 1946 р. в с. Міжгір’я Монастирецького району Тернопільської області. Після закінчення школи, незважаючи на юнацьке захоплення радіосправою, Мар’ян Григорович став студентом хімічного факультету Львівського державного університету імені Івана Франка. У студентські роки потяг до експериментальної роботи взяв гору і, крім занять, Мар’ян почав займатися науковою роботою. У 1969 р., після закінчення з відзнакою хімічного факультету, Мар’ян Григорович, перебуваючи в аспірантурі, почав дослідження кристалічних структур тернарних силіцидів рідкісноземельних металів, що завершилося захистом у 1973 р. кандидатської дисертації. У тому ж році почав працювати асистентом на кафедрі неорганічної хімії Львівського університету. Більше того, Мар’ян Григорович змінив напрям досліджень і почав вивчати комплексоутворення сполук Купруму з алільними похідними органічних сполук. Дослідження у галузі кристалохімії координаційних сполук виявилися надзвичайно цікавими з наукової точки зору, і Мар’ян Григорович у 1991 р. здобув звання доктора хімічних наук, захистивши дисертацію, яку опонували член-кореспондент АН, д.ф.-м.н. М.А. Порай-Кошиц, член-кореспондент АН, д.х.н. Ю.Т. Стручков, д.х.н. М.Н. Варгафтик. У подальшому, під керівництвом проф. Миськіва М.Г. захищено дванадцять кандидатських та три докторські дисертації, опубліковано більше 300 наукових праць, вісім патентів та авторських свідоцтв. Його учні є відомими вченими в Україні, Європі та США.

Великий науковий досвід та чуйне і любляче серце завжди притягували до Мар’яна Григоровича людей, колег, студентів, залишаючи у їх серцях доброту та невимовний промінчик світла.

Колектив хімічного факультету висловлює щирі співчуття родині та близьким. Поділяємо Ваше горе, сумуємо разом із Вами, підтримуємо у годину скорботи.

ВІЧНАЯ ПАМ’ЯТЬ