Анатолій Маркович Українець. Некролог.

16.12.2020 | 21:29

Колектив хімічного факультету глибоко сумує з приводу важкої втрати ‒ 15 грудня 2020 року на 84-му році життя відійшов у вічність доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії Анатолій Маркович Українець.

 

Українець Анатолій Маркович народився 16.XI.1937 р. у с. Кульчиївці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Анатолій Маркович у 1965 році закінчив хімічний факультет Московського державного університету імені М.В. Ломоносова, після чого працював на посадах старшого лаборанта, асистента та старшого викладача кафедри фізичної та колоїдної хімії Львівського державного університету імені Івана Франка. У 1974 році ним було захищено дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук, а в 1979 ‒ присвоєно вчене звання доцента. У 1976‒1979 рр. А.М. Українець ‒ викладач Анабінського університету (Алжир), а після повернення з закордонного відрядження протягом 1979‒2007 років він працював на посаді доцента кафедри фізичної та колоїдної хімії Львівського університету.

Анатолій Маркович активно займався науковою роботою, зокрема, в галузі фізико-хімія полімерних композиційних матеріалів, адсорбції на високодисперсних порошках, стабілізації суспензій шляхом адсорбції полімерів і поверхнево-активних речовин, а також, вивченням резистивних композицій. За час праці в Львівському університеті ним опубліковано близько 140 наукових праць у провідних журналах того часу та авторських свідоцтв. Окрім того, понад 15 років, аж до виходу на пенсію в 2007 році, був головою профспілкової організації хімічного факультету та членом президії профкому співробітників Львівського національного університету імені Івана Франка.

Анатолій Маркович назавжди залишиться в пам’яті колег, учнів та знайомих як високоінтелектуальний та досвідчений вчений, прекрасний педагог, надійний товариш, як людина, що чесно і достойно прожила своє життя.

 

Колектив хімічного факультету висловлює щирі співчуття родині та близьким. Поділяємо Ваше горе, сумуємо разом із Вами, підтримуємо у годину скорботи.

 

ВІЧНАЯ ПАМ’ЯТЬ