25 листопада 2021 р. Засідання хімічної комісії Наукового Товариства Шевченка

27.11.2021 | 13:54

25 листопада 2021 року о 15.00. год в режимі «on line» на платформі Zoom відбулося засідання хімічної комісії Наукового Товариства Шевченка (НТШ).

Засідання відкрив голова Хімічної комісії, дійсний член НТШ, професор Ярослав Каличак, який проінформував присутніх, що Хімічна комісія НТШ за останній рік поповнилася великою групою науковців-хіміків з Волинського національного університету імені Лесі Українки.

З науковою доповіддю «Взаємодія та cтруктура халькогенідів p(Pb, Si, Ge, Sn), d(Mn, Fe, Co, Nі) та f(РЗМ) елементів» виступив член НТШ, доцент Волинського університету Олег Марчук. Доповідач представив результати грунтовних досліджень, які стосуються халькогенідів. В обговоренні доповіді виступив професор Волинського університету Іван Олексеюк, який не тільки зазначив вагомість представлених в доповіді результатів, але й наголосив на багаторічній співпраці науковців-хіміків Львівського та Волинського університетів.

19 листопада 2021 року виповнилося 85 років від дня народження професора Михайла Солтиса (1936-2018). З доповіддю про члена хімічної комісії НТШ «У перевісті цифровізації та нанотехнологій» виступив член НТШ, професор Зіновій Яремко. Він ознайомив присутніх з біографією М. Солтиса, а також відзначив його велику роль у цифровізації хімічних досліджень, зокрема, становлення кафедри кібернетики на хімічному факультеті Львівського університету та актуальність проведених професором фізико-хімічних досліджень дисперсних систем та отриманих результатів.

Дійсний член НТШ, професор Онуфрій Банах виступив з доповіддю «До 100-літнього ювілею доцента Георгія Сторожа», який минув 12 листопада 2021 року. Доповідач зазначив, що життя і трудова діяльність Г. Сторожа (1921-2004) нерозривно пов’язані з хімічним факультетом Львівського університету, де він був студентом, аспірантом, асистентом доцентом кафедри фізичної та колоїдної хімії до 1993 року, а у 1971-1974 рр. – деканом. Увесь цей час Георгій Сторож користувався авторитетом і повагою колег та студентів і активно долучився до відновлення діяльності НТШ у Львові у 90-х роках ХХ століття.

В обговоренні заслуханих доповідей виступили дійсні члени НТШ, проф. Ярослав Каличак, Йосип Опейда, Володимир Дутка, Мирослава Ковбуз.

Хімічна комісія НТШ