22 жовтня 2021 Некролог Марковська Раїса Пилипівна

26.10.2021 | 14:32

Колектив хімічного факультету глибоко сумує з приводу важкої втрати ‒ 22 жовтня 2021 року на 83-му році життя відійшла у вічність доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії Раїса Пилипівна Марковська.

Марковська Раїса Пилипівна народилася 27 лютого 1939 року в селі Серби Кодимського району Одеської області. В 1958 році поступила на хімічний факультет Львівського державного університету імені Ів. Франка, а 1963 року закінчила його. Того ж року Раїса Пилипівна була зарахована в аспірантуру кафедри фізичної та колоїдної хімії. Закінчивши аспірантуру у 1966 році, безперервно, аж до виходу на пенсію у 2000 році, працювала на цій же кафедрі спочатку асистентом, а з 1970 року – доцентом. Тривалий час, більше 20 років, вона виконувала обов’язки секретаря кафедри. У 1969 році нею було захищено дисертацію «Синтез та дослідження полімерних пероксидів двохосновних аліфатичних кислот» на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук, а в 1970 ‒ присвоєно вчене звання доцента.

Марковська Р.П. активно займалася науковою роботою, зокрема, в галузі синтезу органічних пероксидних сполук та ініціювання ними радикальної полімеризації, дослідження кінетики полімеризації в гетерогенних умовах (латексна, дисперсійна, суспензійна полімеризація), одержання співполімерів для іонітних матриць тощо, внісши вагомий вклад у розвиток наукової школи кафедри фізичної та колоїдної хімії «Фізико-хімія полімерів». За час праці в Львівському університеті нею опубліковано близько 170 наукових праць та отримано 5 авторських свідоцтв на винахід.

Окрім того, Раїса Пилипівна багато уваги приділяла роботі з учнями середніх шкіл, працюючи з 1978 по 2000 рік у системі Львівської Малої академії наук. За багаторічну сумлінну працю та вагомі здобутки у викладацькій діяльності, плідну роботу з обдарованою учнівською молоддю її було відзначено значком “Відмінник народної освіти”.

Раїса Пилипівна Марковська назавжди залишиться в пам’яті колег, учнів та знайомих як високоінтелектуальний та досвідчений вчений, прекрасний педагог, надійний товариш, як людина, що чесно і достойно прожила своє життя.

Колектив хімічного факультету висловлює щирі співчуття родині та близьким. Поділяємо Ваше горе, сумуємо разом із Вами, підтримуємо у годину скорботи.

ВІЧНАЯ ПАМ’ЯТЬ