Вибір загальноуніверситетських вибіркових дисциплін

16.03.2022 | 17:31

Розпочинається вибір загальноуніверситетських дисциплін для вивчення у наступному 2022-23 навчальному році. Вибір дисциплін здійснюється студентами 1 та 2 курсів на платформі системи Деканат через Особистий кабінет студента https://dekanat.lnu.edu.ua/cgi-bin/classman.cgi?n=999

Мінімальна кількість – 25 студентів, максимальна кількість – 200 студентів на одну дисципліну.

Прохання комунікувати всередині курсу і постаратися набрати 25 студентів на одну вибіркову дисципліну, інакше вас розкине на інші дисципліни по цілому університету.

Працюємо за наступних графіком:
  • І хвиля реєстрації – з 10:00 год. 16.03.2022 по 23:59 23.03.2022
  • ІІ хвиля реєстрації – з 10:00 год. 24.03.2022 по 23:59 31.03.2022
Під час першої хвилі реєстрації студент може зайти в систему для перегляду стану комплектації груп та зміни/редагування свого вибору дисципліни.
Після завершення першої хвилі фіксуються дисципліни, для яких групи складають не менше 25-ти осіб, а верхня межа – 200 студентів. Студенти, що зареєструвалися на дисципліни, для яких не вдалося укомплектувати групи, у другій хвилі реєстрації отримують можливість вибрати дисципліни зі сформованих після першої хвилі.
Третім етапом формування індивідуального навчального плану студента на наступний 2022-23 навчальний рік є рандомний розподіл системою Деканат студентів, які не оформили свій вибір, серед дисциплін, які відбулися, шляхом пропорційного доукомплектування груп.
Після обрання (чи рандомного розподілу) вибіркові дисципліни стають обов’язковими для конкретного студента і заміні не підлягають. Поставтеся відповідально і уважно до формування свого індивідуального навчального плану! Моніторте ситуацію, перевіряйте чи правильно зафіксований Ваш вибір!
У разі виникнення проблем із входом в особистий кабінет скористайтесь формою Відновлення паролю до Особистого кабінету https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=IoWicJuWH0W9sqv-o6qlvz76-kXDQANFh22EJ8WpeSpUNTIzTkI2V1VOVlNDTFgwTTBMQVdTM0M4Ty4u
Нижче наведено перелік дисциплін, які пропонує хімічний факультет, а також їхні анотації

 

Перелік вибіркових дисциплін з циклу загальної
(гуманітарної та соціально-економічної) підготовки
на 2022-2023 навч. рік, затверджений Вченою радою
хімічного факультету  (протокол №6 від 22 лютого 2022 р.)

 

№ п/п Назва вибіркової дисципліни Прізвище викладача Кафедра
3 семестр
1 Хімія мистецтва доц. Пукас С.Я. неорганічної хімії
2 Хімія довкілля доц. Жак О.В. аналітичної хімії
3 Дія органічних речовин на психіку людини доц. Карп’як В.В. органічної хімії
4 Екологічна безпека та екотехнології доц. Герцик О.М. фізичної та колоїдної хімії
4 семестр
1 Матеріали, що змінюють світ доц. Зелінська О.Я. неорганічної хімії
2 Хімія в шоубізнесі доц. Тимошук О.С. аналітичної хімії
3 Хімія життя доц. Мартяк Р.Л. органічної хімії
4 Метали та їх «хвороби» доц. Яцишин М.М. фізичної та колоїдної хімії
5 семестр
1 STEАM освіта доц. Павлюк О.В. неорганічної хімії
2 Історія становлення і розвитку хімії як науки доц. Жак О.В. аналітичної хімії
3 Хімія і здоров’я людини доц. Мартяк Р.Л. органічної хімії
4 Фізколоїдна хімія біологічних систем доц. Бойчишин Л.М. фізичної та колоїдної хімії
6 семестр
1 Наукова комунікація доц. Міліянчук Х.Ю. неорганічної хімії
2 Екологічна хімія доц. Ридчук П.В. аналітичної хімії
3 Парфюмерно-косметична і прикладна хімія доц. Карп’як В.В. органічної хімії
4 Технологія бродильних виробництв доц. Ковалишин Я.С. фізичної та колоїдної хімії

 

Анотації дисциплін

 

Хімія мистецтва

3 семестр

Викладач: доцент Пукас С.Я.

Кафедра неорганічної хімії

Навчальний курс сприяє формуванню позитивної мотивації до наукової та творчої діяльності, відображає зв’язок теорії з практикою, адже у мистецтві все, від створення фарби до лиття форм, можна описати хімічними реакціями. Мистецтво допомагає побачити в речовині красу, зовнішню досконалість будови, симетрію, гармонію, а хімія дозволяє зрозуміти властивості речовини, її внутрішню структуру, процеси перетворення.

 

 

ХІМІЯ ДОВКІЛЛЯ

3 семестр

Викладач: доцент Жак О.В.

Кафедра аналітичної хімії

Програма дисципліни включає інформацію про хімічний склад об’єктів довкілля; колообіги і біологічну роль найважливіших хімічних елементів; геохімічну роль живої речовини; наводиться характеристика впливу хімічних забруднень різноманітного походження на окремі організми та суспільство загалом; розглядаються проблеми переробки і вторинного використання твердих відходів; пояснюються головні принципи «зеленої хімії».

 

 

ДІЯ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН НА ПСИХІКУ ЛЮДИНИ

3 семестр

Викладач: доцент Карп’як В.В.

Кафедра органічної хімії

Хімічне моделювання емоційного стану, фармпрепарати, наркотичні та психоактивні речовини. Дія нікотину, алкоголю, гормональних препаратів. Харчові добавки, товари побутової хімії, генна інженерія. Дія лікарських засобів, новітніх матеріалів на основі нанотехнологій. Адаптовано для студентів, які не вивчали хімічних дисциплін.

 

 

Екологічна безпека та екотехнології

3 семестр

Викладач: доцент Герцик О.М.

Кафедра фізичної та колоїдної хімії

Дисципліна передбачає ознайомлення з сучасними світовими тенденціями з належного і цивілізованого запобігання утворенню відходів, їх повторного використання та перероблення, очистки води, ґрунту і повітря. Вона спрямована на формування в студентів компетенцій у сфері розуміння проблем, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища, механізмів регуляції екосистемних процесів та оптимізації стану екосистем у бажаному напрямку, що дозволить досягнути позитивний результат мінімальними зусиллями та без шкідливих наслідків для екосистеми.

 

 

Матеріали, що змінюють світ

4 семестр

Викладач: доцент Зелінська О.Я.

Кафедра неорганічної хімії

Метою навчального курсу є ознайомлення студентів з унікальними матеріалами сьогодення та майбутнього, що відіграють ключову роль у розвитку передових технологій, формування уявлень про створення, властивості, принципи функціонування, галузі застосування матеріалів, а також їхню екологічну безпечність і способи утилізації, створення основ для розуміння та подальшого застосування набутих знань у повсякденному житті.

 

 

ХІМІЯ В ШОУБІЗНЕСІ

4 семестр

Викладач: доцент Тимошук О.С.

Кафедра аналітичної хімії

Під час вивчення дисципліни буде розглянуто впровадження хімії у різноманітні галузі шоубізнесу, зокрема, використання хімічних спецефектів у художніх фільмах та серіалах, в концертній діяльності та постановці сучасних вистав і мюзиклів. Буде проаналізовано висвітлення хімічних реакцій у кінематографі: де міф, а де реальність? Показано роль хімії в індустрії краси. Не намагайтесь самостійно використати одержані знання в реальному життіJ

 

 

ХІМІЯ ЖИТТЯ

4 семестр

Викладач: доцент Мартяк Р.Л.

Кафедра органічної хімії

Біомолекули. ДНК і РНК. Ферменти. Вітаміни. Біологічна роль макро- та мікроелементів, води. Біохімія крові. Хімія їжі, добавки. Антиоксиданти, біодобавки, продукти трансгенної інженерії. Побутова хімія. Дія лікарських речовин на організм. Наркотики, психотропні речовини, канцерогени, діоксини. Адаптовано для студентів, які не вивчали хімічних дисциплін.

 

 

Метали та їх «хвороби»

4 семестр

Викладач: доцент Яцишин М.М.

Кафедра фізичної та колоїдної хімії

У межах цього курсу студенти поглиблять свої знання про корозійні явища, які є хворобою металів. Кожний господар чи господиня стикається з проблемою виходу з ладу побутового обладнання чи автомобілів через корозію. Розуміння корозійних процесів, знання методів виявлення корозійних пошкоджень і способів захисту від побутової корозії дозволить студентам бути обізнаними та “озброєними” для запобігання корозійним руйнуванням.

 

 

STEАM (наука, технології, інженерія, мистецтво, математика) освіта

5 семестр

Викладач: доцент Павлюк О.В.

Кафедра неорганічної хімії

Метою навчального курсу є ознайомлення з ідеями, інструментами, методичними підходами та викликами впровадження STEАM освіти в Україні та світі. Цілісне поєднання в освітньому процесі природничо-математичних і соціо-гуманітарних дисциплін, набуття міждисциплінарних знань сприяють формуванню універсальних компетентностей особи, конкурентоспроможної на ринку праці.

 

 

ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ ХІМІЇ ЯК НАУКИ

5 семестр

Викладач: доцент Жак О.В.

Кафедра аналітичної хімії

Метою курсу є формування загальної картини історичного процесу зародження, становлення та розвитку хімічної науки; ознайомлення з найцікавішими і найважливішими відкриттями і винаходами, що вплинули на розвиток цивілізації, та з найвідомішими хіміками минулих віків і сучасності, які визначили магістральні напрямки розвитку хімії.

 

 

ХІМІЯ І ЗДОРОВЯ ЛЮДИНИ

5 семестр

Викладач: доцент Мартяк Р.Л.

Кафедра органічної хімії

Висвітлюються проблеми залежності здоров’я людини від природного і техногенного середовища. Фізична та психологічна залежність від хімічних сполук. Ліки. Алкоголізм, наркоманія; енергетичне забезпечення організму. Екологічні проблеми харчування людини. Самодіагностика, самокорекція імунітету. Проблема відходів. Адаптовано для студентів, які не вивчали хімічних дисциплін.

 

 

Фізколоїдна хімія біологічних систем

5 семестр

Викладач: доцент Бойчишин Л.М.

Кафедра фізичної та колоїдної хімії

Вивчення цього курсу дасть можливість студентам побачити, що більшість процесів у біологічних системах проходять за законами фізичної та колоїдної хімії. Отримані знання про властивості розчинів, дисперсних систем, високомолекулярних сполук тощо стануть базисом для глибшого розуміння клінічних та санітарно-гігієнічних дисциплін, біохімії, нормальної і патологічної фізіології, мікробіології, гістології, фармакології, а також основою свідомого підходу до застосування цих знань на практиці.

 

 

Наукова комунікація

6 семестр

Викладач: доцент Міліянчук Х.Ю.

Кафедра неорганічної хімії

Навчальний курс охоплює основні принципи налагодження усної та письмової комунікації в межах наукової спільноти, а також методи донесення наукової інформації широкому загалу. Студент ознайомиться з показниками наукової репутації, структурою та вимогами до оформлення публікацій, навиками представлення результатів на форумах, науковою етикою, методами впровадження наукових ідей та популяризації науки.

 

 

ЕКОЛОГІЧНА ХІМІЯ

6 семестр

Викладач: доцент Ридчук П. В.

Кафедра аналітичної хімії

Результатом вивчення дисципліни “Екологічна хімія” стане формування у студента цілісної системи знань про вплив діяльності людини на хімічні процеси у живій природі, вплив антропогенного чинника на стан навколишнього середовища, можливі шляхи вирішення проблем забруднення і деградації довкілля.

 

 

ПАРФЮМЕРНО-КОСМЕТИЧНА І ПРИКЛАДНА ХІМІЯ

6 семестр

Викладач: доцент Карп’як В.В.

Кафедра органічної хімії

Засоби для догляду за шкірою, волоссям, миючі засоби, зубні пасти. Парфюмерна хімія. Основи хімії запаху і нюху; запашні речовини. Сфери використання аерозольних препаратів. Лакофарбові і будівельні матеріали. Барвники, розчинники, водоемульсійні фарби. Екологія побуту і здоров’я, хімія їжі. Адаптовано для студентів, які не вивчали хімічних дисциплін.

 

 

Технологія бродильних виробництв

6 семестр

Викладач: доцент Ковалишин Я.С.

Кафедра фізичної та колоїдної хімії

У курсі розглядаються основні бродильні виробництва, як то виробництво алкогольних напоїв, різних типів солоду, методи й процеси переробки різних видів сировини в продукти бродіння. Студенти знайомляться з основними технологічними процесами та апаратами, які використовуються в бродильній промисловості, розглядають принципові технологічні схеми виробництва продуктів бродіння, технологічні режими та способи їх регулювання, вчаться характеризувати технологічні процеси, аналізувати їх перебіг та режими здійснення.