“Матеріалознавство” – магістерська програма орієнтована на промисловість: навчальний візит до Університету Афьон, Туреччина (4-8 березня 2024 р.)

27.03.2024 | 13:19

У Львівському національному університеті імені Івана Франка триває активна робота над розробкою міжнародної англомовної освітньої магістерської програми з матеріалознавства в рамках проєкту ERASMUS+ (KA220 HED) “Materials Science Ma(s)ters – developing a new master’s degree”.

4-8 березня 2024 року викладачі та науковці хімічного факультету нашого Університету, зокрема професор Лідія Бойчишин (керівник проєкту), доценти Оксана Зелінська та Оксана Заремба, а також старші наукові співробітники Ірина Марчук та Юлія Горбенко, разом із колегами-партнерами з Сілезького університету в Катовіце (Польща) та Жилінського університету (Словаччина), взяли участі у навчальному візиті до Університету Афьон (Туреччина). Учасники візиту дискутували про необхідність конструктивного діалогу і тісної співпраці між представниками академічного середовища та промисловості, набули практичного досвіду з реалізації такої кооперації в Туреччині, спрямованої на підготовку майбутніх фахівців-матеріалознавців до викликів ринку праці.

Впродовж насиченого робочого тижня представники університетів-партнерів відвідали освітні простори та промислові підприємства Туреччини, які з поміж іншого мають лабораторії з контролю якості продукції, а саме:

  • міжнародний офіс програми Еразмус Університету Афьон, де обговорили стан підготовки силабусів та посібників для викладачів магістерської програми;
  • навчальні лабораторії, у яких відбуваються практичні заняття студентів-матеріалознавців, ознайомилися з новітніми методиками викладання та сучасним науковим обладнанням університету;
  • національний науково-дослідний інститут бору (Boron Institute) та лабораторію водневих технологій (Hydrogen Tech. Lab.) у м. Анкара, де отримали неоціненний досвід викладання та практичного застосування знань в галузі надтвердих матеріалів та альтернативних джерел накопичення енергії, зокрема сучасних воденьсорбційних технологій;
  • підприємство Sahikul Makina у м. Бурса, що є лідером з виробництва конкурентної на європейському ринку автомобільної продукції та лабораторію контролю якості продукції;
  • виробничі потужності корпорації GARANTI Сomposite у м. Йозгат, що спеціалізується на виробництві функціонального верхнього одягу та спорядження, балістичних захисних бронежилетів, касок та броні для транспортних засобів.

Навчальний візит дозволив вкотре переконатися, що підготовка фахівців-матеріалознавців є неможливою без поєднання теорії та практики, розуміння актуальних потреб і тенденцій індустрії та ринку. Запорукою успіху є ефективна співпраця між університетами, які готують відповідних фахівців, професіоналами-практиками та роботодавцями.

Окрім цього учасники навчального візиту до Туреччини мали унікальну можливість заглибитися у багату культуру та історію країни завдяки оглядовій екскурсії Афьоном і Бурсою, відвідуванню міських музеїв, пішохідній екскурсії стародавньою країною Фригія, а також традиціями турецького кулінарного мистецтва.