24.04.2018 р. Урочисте засідання хімічної комісії Наукового Товариства ім. Шевченка з нагоди ювілею Мирослави Олексіївни Ковбуз

25.04.2018 | 09:13

Вітаємо з ювілеєм

Ковбуз Мирославу Олексіївну

доцента, СТАРШОГО НАУКОВОГО СПІВРОБІТНИКА хімічного факультету

 

24 квітня 2018 року на хімічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось урочисте засідання хімічної комісії Наукового Товариства ім. Шевченка з нагоди славного ювілею Мирослави Олексіївни Ковбуз – доцента, старшого наукового співробітника кафедри фізичної та колоїдної хімії, дійсного члена і заступника голови хімічної комісії НТШ, члена редколегії Праць НТШ. Від ректорату та співробітників факультету Мирославу Ковбуз привітав декан хімічного факультету, голова хімічної комісії Наукового Товариства ім. Шевченка, професор Каличак Ярослав Михайлович. У своїй промові він відзначив високий професійний рівень Мирослави Олексіївни та її активну громадську діяльність, зокрема, в кінці 80-х та на початку 90-х років при створенні товариства української мови ім.Т.Шевченка, Народного Руху України в Університеті імені Івана Франка, а також відновлення Наукового Товариства ім. Шевченка. Саме Мирослава Ковбуз була ініціатором проведення у 1993 році І симпозіуму хімічної комісії Наукового товариства Шевченка, а з 1995 року наукової конференції “Львівські хімічні читання”, яка з регіональної перетворилась у міжнародну.

Із доповідями на засіданні хімічної комісії НТШ виступили учні та колеги ювілярки. Зокрема, член НТШ, доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії Герцик Оксана Миронівна у доповіді «Мирослава Ковбуз – життя у постійному творчому пошуку» ознайомила присутніх з біографією Мирослави Олексіївни, а також з основними напрямками її педагогічної та наукової роботи. Доповідач зазначила, що наукові напрямки Мирослави Ковбуз дуже різноманітні: закономірності окиснення, електрохімічна активність пероксидних сполук, фізико-хімічні властивості аморфних металевих сплавів. Працюючи на кафедрі фізичної та колоїдної хімії, Мирослава Олексіївна читала лекції з курсів «Фізична хімія», «Методи дослідження полімерів», «Електрохімія» та ін., які відрізнялися новизною та оригінальністю і завжди знаходили схвальні відгуки від молодих хіміків. Під її керівництвом захищено біля 80 дипломних робіт та 15 кандидатських дисертацій.

Вагомий науковий доробок Мирослави Ковбуз – це дослідження пероксидних сполук, про що у своїй доповіді «Фізико-хімічні дослідження органічних пероксидних сполук на кафедрі фізичної та колоїдної хімії» розповів присутнім дійсний член НТШ, професор кафедри фізичної та колоїдної хімії Дутка Володимир Степанович. Доповідач детально проаналізував етапи становлення та розвитку цього наукового напрямку у Львівському університеті, а також відзначив основні наукові результати групи науковців, яку очолювала Мирослава Олексіївна.

Чисельні публікації Мирослави Ковбуз за останні 25 років стосувалися фізико-хімічних властивостей аморфних металевих сплавів різного складу. Наукові дослідження цих прецизійних матеріалів в її науковій групі розпочалися ще у 1993 році. З основними результатами цих робіт ознайомила присутніх дійсний член НТШ, доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії Бойчишин Лідія Михайлівна. Вона зосередила особливу увагу на комплексних дослідженнях властивостей аморфних стрічок на основі заліза, кобальту та алюмінію, а також їх модифікації, що дозволяє розширювати сфери їхнього використання.

Ковбуз Мирославу Олексіївну прийшли привітати також науковці інших установ, зокрема, члени Президії НТШ гол.н.сп., д.х.н. Завалій І.Ю. та провідний науковий співробітник, д. ф.-м.н. Пляцко Р.М., керівник Відділення фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України Мідяна Г.Г., від НУ «Львівська Політехніка» доцент, д.х.н. Заіченко О.С. та старші наукові співробітники к.х.н. Федевич М. Д. та д.х.н. Мітіна Н.Є., від Фізико-механічного інституту ім. Г. Карпенка проф. Хома М.С., старший науковий співробітник, к.х.н. Слободян З. В. та науковий співробітник, к.х.н. Червінська Н. В., доцент Львівського національного аграрного університету, к.х.н. Федевич Є.В., доцент Національного лісотехнічного університету України, к.х.н. Пандяк Н.Л., вдячні учні та колеги.

Багаторічна самовіддана праця Мирослави Ковбуз, її вчителів та учнів в напрямку досліджень процесів окиснення, фізико-хімії органічних сполук та аморфних металевих сплавів стала основою для опублікування понад 450 наукових праць та 25 авторських свідоцтв та патентів.

 

Шановна і дорога Мирославо Олексіївно! Прийміть сповнені людської шани і поваги, щиросердечні привітання з нагоди Вашого ювілею! Ваші знання, невичерпна енергія, прагнення досягти досконалості у всьому, надвисоке почуття відповідальності, є прикладом для виховання молодого покоління науковців. Ваш багатий досвід, принциповість та активна життєва позиція викликають захоплення і глибоку повагу. Шануємо і поважаємо Вас як скромну, інтелігентну людину, талановитого педагога і науковця. Нехай доля шле Вам добро і щастя, міцне здоров’я та достаток, а віра, надія та любов будуть вірними супутниками на Вашому життєвому шляху. Нехай тепло і затишок родинної оселі надійно захищають Вас від негараздів, а в майбутньому на Вас чекає ще багато наповнених корисними справами і земними радощами років.

Оксана Герцик

Фото Ярини Сойки, студентки – магістра 6 курсу хімічного факультету.