22-26 квітня 2024 р. Навчальний візит виконавців проєкту “Materials Science Ma(s)ters – development a new master’s degree” у Львівський університет

01.05.2024 | 14:25

22-26 квітня 2024 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся навчальний візит виконавців міжнародного проекту Erasmus+ KA220 HED “Materials Science Ma(s)ters – development a new master’s degree”, що співфінансується Європейським Союзом. Захід був організований і проведений у дистанційному форматі співробітниками хімічного факультету, які беруть безпосередню участь у виконанні проєкту. Гостями Франкового вишу стали партнери з Сілезького університету у Катовіцах (Польща), Жилінського університету (Словаччина) та Університету Афйон Кокатепе (Туреччина). Від української сторони у зустрічах взяли участь викладачі і науковці кафедри фізичної та колоїдної хімії та кафедри неорганічної хімії.

У понеділок, 22 квітня, з вітальним словом та розповіддю про виклики в освітній галузі підчас війни виступила координаторка проєкту, професорка кафедри фізичної та колоїдної хімії Лідія Бойчишин. “Наш проект стартував у найважчий час для нас, українців, і нашої країни. 24 лютого 2022 року наша держава зазнала нападу російського агресора. У перші місяці війни головним завданням було не втратити державу. Ми працювали над тим, щоб спорядити наших воїнів, допомогти людям, які евакуйовувалися з територій, де відбувалися бойові дії. Не зважаючи на важкий психоемоційний стан, між бомбардуванням і тривогою ми продовжуємо працювати, навчати студентів, виконувати наукові проєкти. Хочу подякувати своїм колегам та нашим студентам за стійкість, патріотизм і волонтерські ініціативи», – зазначила у вітальному слові Лідія Бойчишин.

Представниця відділу міжнародних зв’язків, асистентка кафедри міжкультурної комунікації та перекладу Оксана Мольдерф презентувала діяльність Львівського університету, зокрема і на міжнародній арені, та розповіла про проєкти, які виконуються в Університеті за програмою Erasmus+.

Постійна співпраці між територіальними громадами як потенційними роботодавцями фахівців у галузі матеріалознавства відкриває можливості їх працевлаштування. “Під час війни важливо вміти швидко адаптуватися та переорієнтовуватися, щоб відповідати на виклики, які з’являються щодня. Львів є чудовим майданчиком для пошуку партнерів та нових колаборацій. За перший рік війни Львівщина стала лідером релокації піждприємств, адже регіон прийняв і підтримав 225 компаній. Ця підтримка включає як інформаційну, так і фінансову допомогу” – зазначила Лідія Бойчишин.

“Стійкість громади – це здатність усіх уразливих домогосподарств або окремих осіб, які складають спільноту, використовувати наявні ресурси для передбачення, реагування, подолання, своєчасної адаптації до стресів та відновлення після несприятливих ситуацій. Студенти університету є активними учасниками процесу формування стійкості громади. Вони беруть участь у більшості ініціатив та проектів. Студенти залучаються до досліджень, проектів, волонтерської діяльності, виконання практичних завдань та інтерактивних лекцій як елементів дуальної освіти”, – зазначила у своїй доповіді Ольга Столярик, доцентка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти, яка виступила із доповіддю “Посилення стійкості місцевих громад: досвід ЛНУ ім. І. Франка”.

Під час навчальних візитів важливою складовою є знайомство з культурною та інтелектуальною спадщиною країн-партнерів. Тому у вівторок, 23 квітня, візит розпочався з презентації Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника – одного з найбільших в Україні інформаційно-аналітичних і соціокультурних центрів, державним сховищем унікальних рукописних і друкованих пам’яток книжкової культури, творів українського та зарубіжного мистецтва тощо, у яких зосереджено загальнонаціональний інформаційний потенціал, що створюється в Україні та світі. Доповідь про національну гордість представила директор із соціальних комунікацій та вчений секретар Національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника доктор Зоряна Грень.

На сьогодні хімічний факультет є одним з основних центрів хімічної науки в Україні. У 2022 році співробітниками факультету отримано результати співпраці з науковцями 83 закладів Австрії, Болгарії, Греції, Данії, Єгипту, Італії, Канади, Китаю, Латвії, Литви, Малайзії, Німеччини, Норвегії, Польщі, Португалії, Саудівської Аравії, Сербії, Словаччини, Словенії, США, Фінляндії, Франції, Чехії, Швейцарії, Швеції. Про історію становлення хімії у Львівському університеті, освітні програми та напрямки наукових досліджень розповіла учасникам навчального візиту у своїй доповіді “Хімія у Львівському університеті: навчання через дослідження” заступниця декана хімічного факультету, доцентка кафедри неорганічної хімії Оксана Зелінська.

Давня та продуктивна співпраця співробітників кафедри фізичної та колоїдної хімії із колегами із Сілезького університету, підтверджена десятками спільних публікацій у наукових виданнях Q1-Q2 квартилів продовжується і під час реалізації міжнародного проекту “Materials Science Ma(s)ters – development a new master’s degree” і це закономірно, що керівником проекту з української сторони є професорка кафедри фізичної, доктор хімічних наук Лідія Бойчишин. Про навчальну і наукову роботу кафедри фізичної та колоїдної хімії розповів завідувач кафедри професор Олександр Решетняк.

24 та 25 квітня пройшли під гаслом “Дуальна освіта – розвиток національної економіки”. Під час війни важливо вміти швидко адаптуватися та переорієнтуватися на виклики, які постають щодня. Львів – чудовий майданчик для пошуку нових партнерів та співпраці. За перший рік війни Львівщина стала лідером у переселенні, оскільки область прийняла та підтримала 225 компаній. Ця підтримка включала як інформаційну, так і фінансову допомогу. Відповідно до програми заходу у середу і четвер відбулася презентація співпраці з роботодавцями Львівщини. Керівниця Офісу регіонального розвитку та європейської інтеграції Агенції регіонального розвитку Львівської області, доктор економічних наук Ірина Тимечко та провідний інспектор підприємництва та інвестиційної політики департаменту економічної політики Львівської ОДА Данило Петрів виступили перед учасниками навчального візиту з презентацією “Міжгалузева співпраця в контексті європейської інтеграції”. Інформацією про роботу, міжнародні проекти, використання інноваційних технологій та практичних аспектів реалізації принципів дуальної освіти поділилася Анна Шевців, співвласниця підприємства “Стрий Авто”, яке є лідером автомобілебудування в західному регіоні, та наголосила на важливості співпраці між університетом та промисловістю як способу сприяння інноваціям, обміну знаннями та економічного розвитку держави. Хімічний факультет у кооперації з відділом кар’єрного розвитку та співпраці з бізнесом Львівського національного університету імені Івана Франка постійно налагоджує зв’язки з новими компаніями, а також підтримує контакти з постійними партнерами та роботодавцями, серед яких українська фармацевтична компанія – корпорація “Артеріум” та АТ “Галичфарм”. Керівниця служби навчання та розвитку Мар’яна Івашина та провідна фахівчиня з навчання та розвитку персоналу  Христина Смалюх поділились власним досвідом співпраці з факультетом і університетом загалом, студентські стажування та практики на базі підприємства, спільні проєкти та програми.

26 квітня відбулася підсумкова зустріч, на якій учасники навчального візиту обговорили подальші напрямки реалізації проекту “Materials Science Ma(s)ters – development a new. master degree”, основною метою якого є підвищення якості освіти шляхом розробки нової міждисциплінарної магістерської програми з матеріалознавства, що відповідає потребам сучасної економіки, ринку праці та суспільства. Обговорили питання вдосконалення професійної майстерності викладачів, розробки методичних матеріалів навчальних дисциплін, адаптації освітньої програми до потреб соціально-економічного середовища, збільшення інноваційної складової та інтернаціоналізації залучених установ шляхом обміну передовим досвідом, розробки навчальних матеріалів у формі змішаного навчання та відкритої освіти.

Впродовж тижня для учасників навчального візиту організатори провели віртуальні тури Україною та Львовом: “Hello, world. I am Ukraine” “Ukraine before the war – the 10 most beautiful places in Ukraine”, “Lviv – city of legends – Ukrainian cultural centre with medieval architecture” та презентували огляд природніх ресурсів України як запоруки економічної безпеки держави “Major Ukrainian natural resources: a view of material scientist” та запросили гостей з університетів-партнерів після перемоги обов’язково відвідати Україну особисто та продовжити роботу над імплементацією освітньої програми з матеріалознавства.