16 березня 2023 р. Спільне засідання Хімічної комісії НТШ та кафедри неорганічної хімії, присвячене 100-річчю від дня народження Петра-Богдана Крип’якевича

17.03.2023 | 12:55

У 2023 році українці-науковці у цілому світі відзначають 150 років з Дня створення Наукового Товариства Шевченка (НТШ), яке було першою багатопрофільною українською національною Академією наук.

Хімічна комісія НТШ є однією із багаточисельних і на сьогодні налічує понад 100 науковців-хіміків, які активно працюють у провідних наукових інститутах та університетах України.

16 березня 2023 року на хімічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося спільне засідання Хімічної комісії НТШ та кафедри неорганічної хімії, присвячене 100-річчю від дня народження видатного кристалохіміка Петра-Богдана Крип’якевича – доктора хімічних наук, доцента, старшого наукового співробітника кафедри неорганічної хімії, одного із засновників Львівської наукової кристалохімічної школи

З вітальним словом до багаточисельної аудиторії звернувся дійсний член НТШ, професор кафедри фізичної та колоїдної хімії Володимир Дутка. Він привітав усіх присутніх з початком ювілейного року та окреслив завдання, які стоять сьогодні перед членами НТШ.

Наукові доповіді розпочав дійсний член НТШ, проректор з наукової роботи ЛНУ ім. Івана Франка, академік НАН України, професор Роман Гладишевський. Доповідач розповів про становлення, розвиток та досягнення Львівської наукової кристалохімічної школи, одним із засновників якої був Петро-Богдан Крип’якевич. Саме йому належать відкриті фундаментальні кристалохімічні закономірності, а також феномен про середнє координаційне число. З життєвим шляхом видатного хіміка присутніх ознайомила член НТШ, доцентка кафедри неорганічної хімії Світлана Пукас. Вона розповіла про нелегкий шлях навчання та наукових досліджень Петра-Богдана Крип’якевича,  велику кількість наукових праць та високу цитованість.

На засіданні також прозвучала доповідь дійсного члена НТШ професора Онуфрія Банаха «Перший декан хемічного факультету – Федір Деркач (до 115- річниці від дня народження)», де було ознайомлено присутніх з біографією Федора Деркача та його діяльністю на хімічному факультеті.

Особливий інтерес викликала також наукова доповідь доктора хімічних наук, доцента Юрія Сливки на тему: «Структурна хемія π-координаційних сполук купруму (1) з алільними похідними N-вмісних гетероциклів».

В обговоренні заслуханих доповідей виступили дійсний член НТШ, заступниця голови НТШ Лідія Бойчишин, дійсний член НТШ Йосип Опейда, а також Леся Крип’якевич – дружина брата Петра-Богдана Крип’якевича.