Пробопідготовка в хімічному аналізі
Тип: Нормативний
Кафедра: аналітичної хімії
Навчальний план
| Семестр | Кредити | Звітність |
| 1 | 4 | Іспит |
Лекції
| Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
| 1 | 16 | Ридчук П. В. | ХМХМ-11с, ХМХМ-12с |
Лабораторні
| Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
| 1 | 32 | ХМХМ-11с | Ридчук П. В., доцент Коркуна О. Я. |
| ХМХМ-12с | Ридчук П. В., доцент Пацай І. О. |
Опис курсу
Дисципліна „Пробопідготовка в хімічному аналізі” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітнього ступеня “магістр” для спеціальності 102 “Хімія”у галузі аналітичної хімії та її застосування в пробопідготовці та аналізі складних об’єктів на вміст макро- та мікрокомпонентів. Читається у 1 семестрі в обсязі 4 кредити ECTS, закінчується іспитом.
Метою і завданням навчальної дисципліни „Пробопідготовка в хімічному аналізі” є вивчення особливостей методів пробовідбору та пробопідготовки при проведенні аналізу. Освоєння теоретичних основ і практичних принципів методів очищення та концентрування досліджуваних проб, з метою вилучення та збереження цільових компонентів. Вивчення методів екстракції, сорбції, співосадження, кристалізації, зонної плавки, дистиляції, електрохімічних, відгонки, а також сучасних методів інтенсифікації пробопідготовки в аналізі об’єктів довкілля: різних діапазонів випромінювання (мікрохвильового, ультрафіолетового та інфрачервоного), ультразвуку, автоклавної пробопідготовки з метою визначення виділених та сконцентрованих інгредієнтів різними аналітичними методами.
Предмет навчальної дисципліни „Пробопідготовка в хімічному аналізі” включає вивчення відомих методів пробопідготовки, розділення та концентрування, а також застосування їх в поєднанні з методами визначення при аналізі складних об’єктів. Концентрування розширює можливості багатьох методів визначення, знижує відносні й абсолютні межі виявлення мікрокомпонентів, дає можливість аналізувати велику пробу, полегшує градуювання. Використання методів інтенсифікації пробопідготовки значно скорочує тривалість процесу та кількість реактивів, необхідних для пробопідготовки.
Рекомендована література
Методичне забезпечення
- Врублевська Т.Я., Ридчук П.В. “Пробопідготовка в аналізі об’єктів довкілля” (авторський наклад): навч.-метод. посіб. для студ. хім. факультету. – Львів: Видавн. центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2017. – 382 с.
- Врублевська Т.Я., Тимошук О.С. Методи розділення та концентрування речовин в аналізі складних речовин: Навч. посіб. – Львів: Видавн. центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2007. – 216 с.
Базова
- Халаф В.А., Зайцев В.М. Пробопідготовка та пробовідбір в хроматографії: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. – К.: – 2010. – 280 с.
- Набиванец Б.Й., Сухан В.В., Калабіна Л.В. Аналітична хімія природного середовища. К.: Либідь. 1996.– 304 с.
- Зайцев В.М. Комплексоутворюючі кремнеземи. Синтез, будова привитого шару і хімія поверхні. Харків: Фоліо. 1997. – 234 с.
- Lokonto P.R. Trace environmental quantitative analysis. Principles, techniques, and applications. Marcel Dekker, Inc. 2001 – 656 p.
Допоміжна
- Poole C.F. Handbooks in separation science liquid-phase extraction. Elsevier Inc. 2020 – 796 p.
- Poole C.F. Solid-phase extraction. Elsevier Inc. 2020 – 720 p.
- Каліненко О.С. Прискорення пробопідготовки харчових продуктів та товарів повсякденного використання дією ультразвуку: дис. … д-ра. хім. наук за спеціальністю 02.00.02. – аналітична хімія / О. С. Каліненко – ДВНЗ «Ужгородський національний університет».– Ужгород, 2018.
- Yurchenko O. I. Ultrasound to intensify of food dry mineralization by the oxidants in vapour form / O. I. Yurchenko, A. N. Baklanov, E. A. Belova, et. all. // ISJ Theoretical & Applied Science. – 2015. – Vol. 07, N 27. – P. 122–129.
- БаклановО. М. Ультразвук в хімічному аналізі: генерація аналітичного сигналу та інтенсифікація пробопідготовки: дис. … д-ра. хім. наук за спеціальністю 00.02. – аналітична хімія / О. М. Бакланов – Київський національний університет імені Тараса Шевченка.– Київ, 2004.
- Чмиленко Ф. А. Ультразвук в аналитичній хімії. Теорія і практика / Ф. А. Чмиленко, А. Н. Бакланов.– Дніпропетровск: Вид-во Дніпропетр. ун-ту, 2001.– 264 с.
- Підготовка проб в умовах мікрохвильового нагріву / Кубракова І. В., Мясоедова Г. В., Єрьомин С. А. // Методи та об’єкти хімічного аналізу. – 2006. – Т. 1, № 1. – С. 27–34.
- Chen D., Sharma S.K., Mudhoo A. Handbook on applications of ultrasound. sonochemistry for sustainability. – Taylor & Francis Group, LLC, 2012. – 728 p.
- Pankaj, Muthupandian Ashokkumar. Theoretical and experimental sonochemistry involving inorganic systems. Springer Dordrecht Heidelberg London New York, 2011. – 420 p.
Матеріали
Теми лабораторних занять
- Пробопідготовка харчових продуктів для фотометричного визначення вмісту крохмалю.
- Екстракційно-фотометричне визначення барвників у харчових продуктах.
- Порівняння ефективності екстракції та озолення матриці при пробопідготовці вугільної сажі для визначення вмісту ґалію.
- Сорбція деяких елементів на вугіллі для визначення їх у природній воді.
- Концентрування домішок Pb(ІІ) на стронцій сульфаті, за рахунок ізоморфного співосадження.
Сторінка дисципліни на платформі Moodle
Перелік запитань до першого колоквіуму