Пробопідготовка в хімічному аналізі

Тип: Нормативний

Кафедра: аналітичної хімії

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
14Іспит

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
116Ридчук П. В.ХМХМ-11с, ХМХМ-12с

Лабораторні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
132ХМХМ-11сРидчук П. В., доцент Коркуна О. Я.
ХМХМ-12сРидчук П. В., доцент Пацай І. О.

Опис курсу

Дисципліна „Пробопідготовка в хімічному аналізі” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітнього ступеня “магістр” для спеціальності 102 “Хімія”у галузі аналітичної хімії та її застосування в пробопідготовці та аналізі складних об’єктів на вміст макро- та мікрокомпонентів. Читається у 1 семестрі в обсязі 4 кредити ECTS, закінчується іспитом.

Метою і завданням навчальної дисципліни Пробопідготовка в хімічному аналізі” є вивчення особливостей методів пробовідбору та пробопідготовки при проведенні аналізу. Освоєння теоретичних основ і практичних принципів методів очищення та концентрування досліджуваних проб, з метою вилучення та збереження цільових компонентів. Вивчення методів екстракції, сорбції, співосадження, кристалізації, зонної плавки, дистиляції, електрохімічних, відгонки, а також сучасних методів інтенсифікації пробопідготовки в аналізі об’єктів довкілля: різних діапазонів випромінювання (мікрохвильового, ультрафіолетового та інфрачервоного), ультразвуку, автоклавної пробопідготовки з метою визначення виділених та сконцентрованих інгредієнтів різними аналітичними методами.

Предмет навчальної дисципліниПробопідготовка в хімічному аналізі” включає вивчення відомих методів пробопідготовки, розділення та концентрування, а також застосування їх в поєднанні з методами визначення при аналізі складних об’єктів. Концентрування розширює можливості багатьох методів визначення, знижує відносні й абсолютні межі виявлення мікрокомпонентів, дає можливість аналізувати велику пробу, полегшує градуювання. Використання методів інтенсифікації пробопідготовки значно скорочує тривалість процесу та кількість реактивів, необхідних для пробопідготовки.

Рекомендована література

Методичне забезпечення

  1. Врублевська Т.Я., Ридчук П.В. “Пробопідготовка в аналізі об’єктів довкілля” (авторський наклад): навч.-метод. посіб. для студ. хім. факультету. – Львів: Видавн. центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2017. – 382 с.
  2. Врублевська Т.Я., Тимошук О.С. Методи розділення та концентрування речовин в аналізі складних речовин: Навч. посіб. – Львів: Видавн. центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2007. – 216 с.

Базова

  1. Халаф В.А., Зайцев В.М. Пробопідготовка та пробовідбір в хроматографії: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. – К.: – 2010. – 280 с.
  2. Набиванец Б.Й., Сухан В.В., Калабіна Л.В. Аналітична хімія природного середовища. К.: Либідь. 1996.– 304 с.
  3. Зайцев В.М. Комплексоутворюючі кремнеземи. Синтез, будова привитого шару і хімія поверхні. Харків: Фоліо. 1997. – 234 с.
  4. Lokonto P.R. Trace environmental quantitative analysis. Principles, techniques, and applications. Marcel Dekker, Inc. 2001 – 656 p.

 

Допоміжна

  1. Poole C.F. Handbooks in separation science liquid-phase extraction. Elsevier Inc. 2020 – 796 p.
  2. Poole C.F. Solid-phase extraction. Elsevier Inc. 2020 – 720 p.
  3. Каліненко О.С. Прискорення пробопідготовки харчових продуктів та товарів повсякденного використання дією ультразвуку: дис. … д-ра. хім. наук за спеціальністю 02.00.02. – аналітична хімія / О. С. Каліненко – ДВНЗ «Ужгородський національний університет».– Ужгород, 2018.
  4. Yurchenko O. I. Ultrasound to intensify of food dry mineralization by the oxidants in vapour form / O. I. Yurchenko, A. N. Baklanov, E. A. Belova, et. all. // ISJ Theoretical & Applied Science. – 2015. – Vol. 07, N 27. – P. 122–129.
  5. БаклановО. М. Ультразвук в хімічному аналізі: генерація аналітичного сигналу та інтенсифікація пробопідготовки: дис. … д-ра. хім. наук за спеціальністю 00.02. – аналітична хімія / О. М. Бакланов – Київський національний університет імені Тараса Шевченка.– Київ, 2004.
  6. Чмиленко Ф. А. Ультразвук в аналитичній хімії. Теорія і практика / Ф. А. Чмиленко, А. Н. Бакланов.– Дніпропетровск: Вид-во Дніпропетр. ун-ту, 2001.– 264 с.
  7. Підготовка проб в умовах мікрохвильового нагріву / Кубракова І. В., Мясоедова Г. В., Єрьомин С. А. // Методи та об’єкти хімічного аналізу. – 2006. – Т. 1, № 1. – С. 27–34.
  8. Chen D., Sharma S.K., Mudhoo A. Handbook on applications of ultrasound. sonochemistry for sustainability. – Taylor & Francis Group, LLC, 2012. – 728 p.
  9. Pankaj, Muthupandian Ashokkumar. Theoretical and experimental sonochemistry involving inorganic systems. Springer Dordrecht Heidelberg London New York, 2011. – 420 p.

Матеріали

Теми лабораторних занять

  1. Пробопідготовка харчових продуктів для фотометричного визначення вмісту крохмалю.
  2. Екстракційно-фотометричне визначення барвників у харчових продуктах.
  3. Порівняння ефективності екстракції та озолення матриці при пробопідготовці вугільної сажі для визначення вмісту ґалію.
  4. Сорбція деяких елементів на вугіллі для визначення їх у природній воді.
  5. Концентрування домішок Pb(ІІ) на стронцій сульфаті, за рахунок ізоморфного співосадження.

Сторінка дисципліни на платформі Moodle

Перелік запитань до першого колоквіуму

Перелік запитань до другого колоквіуму

Перелік питань на іспит 2023

Навчальна програма

Завантажити навчальну програму

Силабус:

Завантажити силабус