Методи аналізу об’єктів довкілля

Тип: На вибір студента

Кафедра: аналітичної хімії

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
83Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
826доцент Коркуна О. Я.ХМО-41с

Лабораторні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
826ХМО-41сдоцент Коркуна О. Я.

Опис курсу

Предметом вивчення навчальної дисципліни є хімічний склад різних об’єктів довкілля, джерела їхнього забруднення; методи відбору проб об’єктів довкілля, підготовка проб різнотипних об’єктів до аналізу, хімічні та сучасні фізико-хімічні методи аналізу об’єктів довкілля.

Метою навчальної дисципліниМетоди аналізу об’єктів довкілля” є ознайомлення з хімічним складом найважливіших об’єктів довкілля, таких як ґрунти, води суші, повітря а також продукти харчування; способами відбору та підготовки проб, особливостями аналізу цих об’єктів хімічними та фізико-хімічними методами, застосування сучасних методів аналізу, експресного аналізу та тест-методів контролю за станом довкілля.

Основними завданнями дисципліни „Методи аналізу об’єктів довкілля” є формування цілісної системи знань і уявлень про природні об’єкти довкілля та харчові продукти, їхній хімічний склад, а також джерела забруднення та шкідливу дію забруднювачів на здоров’я, про вибір різноманітних методів аналізу залежно від вмісту інгредієнтів у довкіллі, про можливості концентрувати мікродомішки забруднювачів з метою визначення їхнього вмісту. Важливим є отримання майбутніми хіміками педагогамиеоретичні знання та практичні  навиків у відборі проб різних об’єктів в польових умовах та підготовка лабораторної проби, а потім виконання аналізу починаючи від розкладу проби і виділення шуканого інгредієнта, до обчислення його вмісту та визначення рівня забруднення і небезпеки для довкілля.

В результаті вивчення курсу студент буде знати:

  • правила техніки роботи в аналітичній лабораторії;
  • хімічний склад об’єктів довкілля та форми у яких в цих об’єктах знаходяться сполуки.
  • основні полютанти об’єктів довкілля та їхні хімічні властивості

основи:

  • методів пробопідготовки природних об’єктів до аналізу;
  • методів розділення та концентрування компонентів об’єктів довкілля;
  • хімічних, фізичних та фізико-хімічних методів аналізу (спектрофотометрії електрохімічних методів, хроматографії на папері, у тонкому шарі сорбенту, газової та рідинної високоефективної хроматографії, ІЧ спектроскопії, емісійного та атомно-абсорбційного методів аналізу;
  • методів статистичної обробки результатів аналізу

 

В результаті проведення лабораторних занять студент буде вміти:

  • одержати витяжку проби ґрунту, рослинного матеріалу, іншого об’єкту;
  • визначати інгредієнти хімічними та фізико-хімічними методами, застосувати методи концентрування;
  • розрахувати вміст визначуваного інгредієнта за даними аналізу;
  • розв’язувати розрахункові задачі з метою оцінювання стану об’єкту довкілля і вмісту забруднювача;
  • порівняти одержані результати аналізу з даними для природних об’єктів;
  • робити висновки про екологічний стан об’єктів довкілля на основі проведеного хімічного аналізу.

Рекомендована література

Методичне забезпечення

  1. Електронний конспект лекцій зі спецкурсу “Методи аналізу об’єктів довкілля”.
  2. Ломницька Я.Ф., Василечко В.О. Методи аналізу обʼєктів довкілля. Курс лекцій. Ч.1. Хімічний склад ґрунтів, вод, продуктів харчування, їхнє забруднення. Видавничий центр Львів. ун-ту ім. І.Франка. 2014.– 119 с.
  3. Ломницька Я.Ф. Методичні рекомендації до самостійної підготовки з дисципліни “Методи аналізу об’єктів довкілля” для студентів хімічного факультету / Я.Ф. Ломницька – Львів : Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2012. – 82 с.
  4. Ломницька Я., Чабан Н., Кузьма Ю. Лабораторний практикум з аналітичної хімії. Видавничий центр Львів. ун-ту ім. І.Франка. 2004.– 230 с.

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

Основна література:

  1. Василечко В.О., Ломницька Я. Ф., Скоробогатий Я. П., Бужанська М. В. Харчова хімія: аналіз та хімічний склад харчових продуктів. – Львів: вид-во. Львів. торгово-економічного університету, 2020. – 308 с.
  2. Дроков В. Г. Нешкідливість харчових продуктів та методи її контролю : Конспект лекцій / В. Г. Дроков. – К. :НУХТ, 2004. – 23 с.
  3. Запольський А.К. Водопостачання, водовідведення та якість води. – К.: Вища школа. 2005. – 671 с.
  4. Кульский Л. А., Гороновский И. Т., Когановский A.M. та ін. Довідник по властивостях методам аналізу й очищення води. – К.: Наукова думка, 1980. – 1206 с.
  5. Ломницька Я.Ф. Методичні рекомендації до самостійної підготовки з дисципліни “Методи аналізу об’єктів довкілля” для студентів хімічного факультету / Я.Ф. Ломницька – Львів : Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2012. – 82 с.
  6. Ломницька Я.Ф., Василечко В.О. Методи аналізу обʼєктів довкілля. Курс лекцій. Ч.1. Хімічний склад ґрунтів, вод, продуктів харчування, їхнє забруднення. Видавничий центр Львів. ун-ту ім. І.Франка. 2014.– 119 с.
  7. Ломницька Я.Ф., Василечко В.О., Чихрій С.І. Склад та хімічний контроль об’єктів довкілля. –Львів. Новий світ-2000. 2011 – 588 с.
  8. Ломницька Я.Ф., Чабан Н.Ф. Хімічні та фізико-хімічні методи аналізу в екологічних дослідженнях. Видавничий центр Львів. ун-ту ім. І. Франка. 2010. – 365 с.
  9. Ломницька Я., Чабан Н., Кузьма Ю. Лабораторний практикум з аналітичної хімії. Видавничий центр Львів. ун-ту ім. І.Франка. 2004.– 230 с.
  10. Набиванец Б.Й., Сухан В.В., Калабіна Л.В. Аналітична хімія природного середовища. К.: Либідь. 1996.– 304 с.
  11. Назаренко І.І., Польчина С.М., Нікорич В.А. Ґрунтознавство. Чернівці. 2003. – 345 с.
  12. Набиванець Б.Й., Осадчий В.І., Осадча Н.М., Набиванець Ю.Б. Аналітична хімія поверхневих вод: Монографія. – К.: Наукова думка, 2007. – 455 с.
  13. Посудін Ю.І. Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища: Підручник. – Київ: Світ, 2003. – 288 с.
  14. Полетаєва Л.М., Сафранов Т.А. Моніторинг навколишнього природного середовища. – К.: КНТ, 2007. –172 с.
  15. Системний аналіз якості навколишнього середовища: підручник / Т. А. Сафранов, Я. О. Адаменко, В. Ю. Приходько, Т. П. Шаніна, А. В. Чугай, А. В. Колісник. За ред. проф. Т. А. Сафранова і проф. Я. О. Адаменко. – Одеса: ТЕС, 2014. – 244 с.
  16. Сухарев С.М., Чундак С.Ю., Сухарева О.Ю. Основи екології та охорони довкілля. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. –К.: Центр навчальної літератури.– 394 с.
  17. Zhang Ch. Fundamentals of Environmental Sampling and Analysis. – New York, John Wiley & Sons, 2007. – 456 p.

 

Додаткова література:

  1. Аналітична хімія. Інструментальні методи аналізу: навч. Посібник /А.Г. Матвієнко, О.М. Глушкова, О.В. Новобранова. – Донецьк: вид-во «Ноулідж» (донецьке відділення), 2010. – 327 с.
  2. Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу : навчальний посібник [Т.А. Пальчевська, А.П. Строкань, Г.В. Тарасенко та ін.]. К. : КНУТД, 2013. . – 237с.
  3. Благодарна Г.І. Теоретичні основи водопідготовки і водокористування. Конспект лекцій. – Х.: ХНАМГ, 2011.
  4. Бурдіян Б.Г. Навколишнє середовище та його охорона /Б. Г. Бурдіян, В. О. Дерев’янко, А. І. Кривульченко. – К.: Вища шк., 1993. – 227 с.
  5. Білявський Г. О. Основи екології. Теорія та практикум / Г. О. Білявський, Л. І. Бутченко, — К.: Лібра. 2004. – 367 с.
  6. Величко В. В. Аналітична хімія : Навч. посібник / В. В. Величко, Н. М. Великонська, В. В. Перескока – Дніпропетровськ: НМетАУ, 2012. – 122 с.
  7. Вода питна. Нормативні документи: Довідник: У 2т. – Львів: НТЦ “Леонорм-формат”, 2001. – Т.1. –260 с.; Т.2. – 234 с.
  8. Врублевська Т. Я. Методи розділення та концентрування речовин в аналізі: навчальний посібник / Т. Я. Врублевська, П. В. Ридчук, О. С. Тимощук. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2011. – 336 с.
  9. Гігієна харчування з основами нутриціології : Підручник для мед. ВНЗ III—IV рів. : У 2-х кн. Кн. 2. / [за ред проф. В. Ципріяна]. – К., 2007. – 544 с.
  10. ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» від 01.06.2010 р. із змінами та доповненнями, внесеними наказом Міністерством охорони і здоров’я України №400 від 12.05.2010.
  11. Жаданівський Р. І. Гігієнічна експертиза харчових продуктів / Р. І Жаданівський, У. Б. Лотоцька, І. Л. Тутік, – Л. : Місіонер, 2000. – 98 с.
  12. Жаданівський Р. І. Гігієна харчових продуктів і профілактика захворювань, пов’язаних з аліментрним фактором / Р. І. Жаданівський, С. С. Дністрян, – ЛДМУ ім. Данила Галицького. 2000. – 127 с.
  13. Зінчук В.К., Левицька Г.Д., Дубенська Л.О. Фізико-хімічні методи аналізу. Видавничий центр Львів. ун-ту ім. І.Франка. 2008. – 361 с.
  14. Карп’якВ.В., Мартяк Р.ЛЯкісний та кількісний аналіз органічних сполук : посібник для студентів хімічного факультету. – Львів, 2018. – 106 с.
  15. Кравченко В.С. Водопостачання та каналізація. – К.: Кондор, 2003. – 288 с.
  16. Левицька Г. Д. Електрохімічні методи аналізу : навчальний посібник / Г. Д. Левицька, Л. О. Дубенська. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2011. – 273 с.
  17. Лисенко О. М. Вступ до хроматографічного аналізу : навчальний посібник / О.М. Лисенко, Б. Й. Набиванець. – К. : Корвін-прес, 2005. – 187 с.
  18. Масікевич Ю.Г., Гринь С.О., Герецун Г.М. та інш. Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища – Чернівці, Зелена Буковина, 2005. – 343 с.
  19. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу «Фізико-хімічні методи аналізу навколишнього середовища»/Калабіна Л.І., Куций В.Г. – К.: «Політехніка», 2003. – 60 с.
  20. Николадзе Г. И., Минц Д. М., Кастальский А. А. Підготовка води для питного й промислового водопостачання. – К.: Вища школа, 1984. – 368с
  21. Основи електроаналітичної хімії : навчальний посібник / О. С. Тимощук, С. В. Тимощук, Т. Я. Врублевська, І. О. Пацай. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. – 438 с.
  22. Перепелиця О. П. Екохімія та ендоекологія елементів / О. П. Перепелиця. – К. :НУХТ, Екохім, 2004. – 736 с.
  23. Пономарьов П.Х. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини: навч. посіб. [для студ. товарозн. спец. ВНЗ] / П. Пономарьов, І. Сирохман – К. : Лібра,1999. – 270 с.
  24. Ракс В. А. Сучасна хроматографія на гребені хвилі прогресу: навчальний посібник / В. А. Ракс, А. М. Єсауленко. – Київ : Аванпост, 2014. – 168 с.
  25. Тугай А.М., Орлов В.О. Водопостачання. – Рівне: РДТУ, 2001. – 429 с.
  26. Фізико-хімічні методи визначення забруднювачів в об’єктах навколишнього середовища. Частина 2. Визначення забруднювачів води та ґрунту: Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу ” Фізико-хімічні методи аналізу і моніторинг навколишнього середовища” для студентів спеціальності “Екологія” / Укл.: Ф.І.Цюпко, І.П.Полюжин, М.М.Ларук, Й.Й.Ятчишин. – Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, 2016. – 28 с.
  27. ХалафВ. А. Пробопідготовка та пробовідбір в хроматографії: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. А. Халаф, В. М. Зайцев. – Київ: Вид-во Київ. ун-ту ім. Т. Шевченка. – 2010. – 280 с.
  28. Чеботарьов О.М., Малахова Н.М., Щербакова Т.М. Пробовідбір та пробопідготовка при аналізі об’єктів навколишнього середовища. Методичні вказівки до лабораторного практикуму для студентів хімічного факультету. – Одеса, ОНУ імені І. І. Мечникова, 2005. – 60 с.
  29. Чеботарьов О.М., Захарія О.М., Щербакова Т.М., Шестакова М.В. Методи дослідження природних та промислових вод. Методичні вказівки до лабораторного практикуму для студентів хімічного факультету. – Одеса, ОНУ імені І. І. Мечникова, 2002. – 90 с.
  30. Циганенко О. І. Нітрати в харчових продуктах / О. І. Циганенко. – К. : Здоров’я, – 56 с.
  31. Циганок Л.П. Аналітична хімія. Хімічні методи аналізу : навчальний посібник / Л. П.Циганок, Т. О.Бубель, А. Б.Вишнікін, О. Ю.Вашкевич; [за ред. проф. Л.П.Циганок]. – Дніпропетровськ: ДНУ ім. О. Гончара, 2014, . – 252 с.
  32. Шевряков М.В., Рябініна Г.О., Іванищук С.М., Повстяной М.В. Аналітична хімія. Якісний аналіз неорганічних та органічних речовин: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / М.В. Шевряков, Г.О. Рябініна, С.М. Іванищук, М.В. Повстяной. – Херсон: Олді-плюс, 2017. –516с.
  33. Якість вимірювань складу та властивостей об’єктів довкілля та джерел їх забруднення (збірник КНД). – Київ: Мінекобезпеки, 1997. – 662 с.

 

Навчальна програма

Завантажити навчальну програму

Силабус:

Завантажити силабус