Школярі Бібрки відвідали хімічний факультет

10.03.2017 | 17:49

З метою популяризації хімічних знань 6 березня 2017 року на кафедрі неорганічної хімії відбулася зустріч з учнями 9-11 класів Бібрської ЗОШ I-III ступеня імені Уляни Кравченко. З учнями та вчителями Цимбалою Г.В., Тимчишин О.С. та керівником хімічного гуртка Кіцак О.Л. зустрілись викладачі кафедри неорганічної хімії доценти Зелінська О.Я. та Шпирка З.М.

Доцент Зелінська О.Я. розповіла школярам про історію і сучасність Львівського університету та хімічного факультету, познайомила з умовами вступу на хімічний факультет Університету. Більш детально Оксана Ярославівна зупинилась на історії та науково-педагогічній діяльності колективу кафедри неорганічної хімії, досягненнях Львівської кристалохімічної школи, керівником якої є член-кореспондент НАН України, доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри неорганічної хімії Гладишевський Р.Є.

Доцент Шпирка З.М. розповіла учням про важливість хімічних знань, роль хімічних речовин і їхніх взаємних перетворень в посякденному житті людини, побуті, промисловості, народному господарстві. Вона наголосила та тому, що для успішного засвоєння основ хімічної науки неабияке значення має навчальний хімічний експеримент, адже побачивши дослід можна запам’ятати і зрозуміти набагато більше про те чи інше явище, процес та речовину. “Хімічний хамелеон”, “Виверження вулкану”, “Золотий дощ”, “Дим без вогню”, “Сніг у колбі”, “Лисячий хвіст” , “Фараонові змії”, “Таємне стає явним” – це той невеликий перелік дослідів, які продемонструвала учням інженер кафедри Левицька В.В. Коментуючи досліди, Зіновія Михайлівна ставила учням запитання проблемного характеру, залучала їх до спільного обговорення, з’ясовуючи сутність досліду та тим самим активізуючи їхню розумову діяльність.

На завершення зустрічі учнів ознайомили з роботою навчальних лабораторій кафедри неорганічної хімії, провели екскурсію музеєм кафедри, де представлено взірці різноманітних хімічних речовин та їхніх сполук, моделі кристалічних ґраток окремих речовин, многогранники, колекції мінералів та речовин, синтезованих студентами.